Hula hoop od hobija postao ozbiljan posao

Najprije se počela baviti hula hoopom kako bi pobijedila dijabetes, potom je ubrzo shvatila kako s diplomom psihologinje ne može pronaći posao te da
bi od hula hoopa mogla dobro živjeti. Tako je od hobija hula hoop postao ozbiljan posao za Jelenu Znaor.


Hula hoop je dječja igra, plastični šareni kolut, veselje, zabava i ono što smo svi radili kad smo bili mali. Osim za bezbrižno igranje i razbibrigu, hula hoop se danas koristi u cirkusu, akrobatici i gimnastici.

Danas je hula hoop neizostavan dio Jeleninog života. Prije pet godina odlučila je svoj hobi pretvoriti u profesiju. Drži radionice i nastupa, a kada je primijetila da u Hrvatskoj nema hoopova za odrasle počela ih je sama izrađivati. Iako je diplomirala psihologiju, Jelena ne radi u struci. Cijeli život vezan joj je za hoopanje. Ako ne vježba onda gleda tutorijale i uči. Hoopove izrađuje ili po narudžbi ili po nečijoj osobnosti.


Deset nevjerojatnih hoop činjenica:

1. Hula hoop su poznavali još stari Grci.

2. U prošlim stoljećima obruči su izrađivani od vinove loze, biljaka, drva ili metala.

3. U 14. stoljeću hula hoop je osuđivan kao izvor uganuća, bolova ili čak srčanog udara.

4. Za naziv hula hoop glavni su krivci britanski mornari koji su u ranom 19. stoljeću gledali hula plesačice na Havajima i smatrali da njihove kretnje sliče hoopanju.

5. Hula hoop je osvojio moderni svijet 1958. godine kao dječja igračka. Plastični prototip izradili su Richard Knerr i Arthur Melin, osnivači Wham-O Company, koja nam je podarila i frizbi. U dva mjeseca prodano je 25 milijuna obruča, s gotovo 100 milijuna narudžbi iz inozemstva!

6. Potrošači su za novom igračkom posve poludjeli – zabilježeni su čak slučajevi otmice kamiona koji su hoopove prevozili od tvornice do dućana.

7. Sovjetski savez tada je odbacio hula hoop kao „primjer ispraznosti američke kulture“. Japan se složio te zabranio hula hoop držeći da je takva vrtnja bokovima moralno upitna.

8. Bivša američka prva dama Michelle Obama veliki je fan hula hoopa – mediji su izbrojili da je na travnjaku Bijele kuće tijekom manifestacije posvećene promoviranju zdravlja okrenula obruč – 142 puta!

9. Znanstveno je dokazano da vrtnja hula hoopa u 10 minuta može sagorjeti 100 kalorija.

10. Amerikanac Ashrita Furman drži svjetski rekord u vrtnji najvećeg hula hoopa; čudovište je imalo promjer od 3,5 metra, a oko sebe ga je zavrtio nevjerojatnih 64 puta! Ashrita drži rekord i za najdulje hoopanje pod vodom – 2 minute i 38 sekundi!