Obitelj Vidas paški sir proizvodi od 1887.

Paški sir, sirup od smokava, maslina u salamuri – sve se to proizvodi na OPG-u Vidas iz paške Novalje iz Ličko-senjske županije. Kad nisu s ovcama, onda su u sirani.

Obitelj Vidas ima 200-tinjak ovaca koje svakodnevno izvode i vraćaju s ispaša. 'To je način življenja već postao. Kad to zavolite i kad vam uđe pod kožu, ne možete zamisliti drukčiji život. Gotovo svaka od njih ima ime.', kaže Krunoslav Vidas. Na surovom novaljskom kamenjaru grade modernu štalu čime žele još više poboljšati uvjete bavljenja ovčarstvom, a time zadržati najvišu razinu kvalitete sira kojeg proizvode. Pokazuju nam tek nekolicinu osvojenih medalja i priznanja za tvrdi paški, ovčji sir. Kad nisu s ovcama onda su u sirani. Kontroliraju kakvoću mlijeka i brinu o vremenskim intervalima sirenja kako bi kvaliteta uvijek bila ista. 'Svi naši proizvodi dobiveni su na tradicionalan način. Niti jedan sir nema nikakvih aditiva. Isto je i s maslinovim uljem – ono je zdravo, prirodno i nez dodataka.', kaže sin Željko.

U rijetkim pauzama, sjednu u vrtu, koji je ujedno i rasadnik, te dogovaraju dnevni raspored. Osim vrhunskog sira, za kojeg mnogi kažu da je najbolji na otoku, proizvode i maslinovo ulje. U svom masliniku zadovoljno gledaju krošnje u cvatu nadajući se da neće nešto do jeseni uništiti plod. Ono pak što raduje gospođu Vidas što su odricanjem postigli zajedništvo i kvalitetu: 'Sretna sam kad vidim rezultate – kvalitetam sir i ulje. Sretna sam kad vidim da naša djeca uživaju u ovom poslu, da su ostali ovdje i nastavili tradiciju svojih djedova.'

Dok mnogi mladi napuštaju Hrvatsku, ova je obitelj u tradicijskim vrijednostima i uz puno odricanja stvorila pravu vrijednost zbog koje njihovi sinovi ne ne pomišljaju otići. Svoje vrhunske proizvode prodaju ili na kućnom pragu ili poznatim restoranima od Dubrovnika do Zagreba. Dan im je prekratak, a slobodno vrijeme gotovo nepoznanica.