Godišnja nagrada UHA-e Maroju Mrduljašu za HRT-ovu seriju Betonski spavači

Na otvorenju godišnje izložbe hrvatskih arhitektonskih ostvarenja u atraktivnom prostoru zagrebačkoga Tunela Grič dodijeljene su i godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata, a među dobitnicima  je i Maroje Mrduljaš, scenarist dokumentarne serije o napuštenim i ruševnim zgradama u Hrvatskoj i regiji, ostvarena za HRT u produkciji kuće Hulahop, koju možete pogledati na servisu HRTi.

Nagradu "Neven Šegvić", koju UHA dodjeljuje za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad Mrduljaš je podijelio s Anom Šverko, autoricom knjige "Grad (ni)je kuća, o dijalogu između novog i starog splita / urbanistička predigra", a godišnje nagrade UHA je dodijelila u još tri kategorije: nagradu „VIKTOR KOVAČIĆ“ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva osvojili su Vjera Bakić i Matthias Kulstrunk za Bazenski kompleks Svetice, nagrada „DRAGO GALIĆ“ za stambenu arhitekturu uručena je Tomislavu Ćurkoviću i Zoranu Zidariću za kuću za odmor na Murteru, a nagrada „BERNARDO BERNARDI“ za oblikovanje i unutrašnje uređenja Vedrani Ergić za interijere Poslovnog cantra Adris u Zagrebu i stan u sklopu zagrebačke Kuće Šuflaj.

Dobitnik nagrade životno djelo, koja također nosi ime Viktora Kovačića, je Berislav Šerbetić, arhitekt koji je prema riječima ocjenjivačkoga suda "neumornim samozatajnim stvaranjem i autorstvom čitavog niza arhitektonskih natječaja, projekata i realizacija oblikovao impozantan opus radova koji, sagledan kroz pripadajuće vremensko razdoblje, djeluje uistinu impresivno, a ostvaren je u ozračju njegovog optimističnog duha i nezaobilazne duhovitosti“.

Izložba ostvarenja i dodjela nagrada UHA-e održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a može se pogledati do 27. lipnja radnim danom od 9 do 21 sat.

Seriju Betonski spavači pogledajte na servisu HRTi, a intervju s Anom Šverko snimljen  u povodu izlaska nagrađene knjige poslušajte u radijskoj Slušaonici.