Radio BAZA - jednodnevna radio postaja na Trešnjevci

U sklopu projekta Umjetnici za kvart 2 sa zagrebačke Trešnjevke emitirat će se jednodnevni radijski program, čiji će privremeni studio biti smješten u umjetničkom društvenom centru BAZA, koji od 2016. godine funkcionira kao programsko-proizvodni prostor usmjeren na produkciju suvremene umjetnosti, edukaciju i aktivizam.

Projekt Radio BAZA, čiji će se program emitirati od 16 sati na frekvenciji  93,9 Mhz, zamišljen je kao alat za širenje kritičke misli o suvremenim problemu stanovanja, ali i kao prostor za radiofonske i umjetničke eksperimente, otkrivaju autorice projekta HRT-ova radijska autorica Ljubica Letinić i te kustosice Udruge BLOK Vesna Vuković, Ivana Hanaček i Ana Kutleša.

Stanovanje će se tematizirati iz feminističke perspektive s fokusom kuhinju kao mjesto ženske eksploatacije, a o problemu nevidljivog kućanskog rada razgovarat će s članicama feminističkog kolektiva F.AKTIV. S povjesničarkom arhitekture Tamarom Bjažić Klarin razlagat će se tlocrti zagrebačkih kuhinja i njihova povezanost s regresivnim, ali i progresivnim shvaćanjem uloge žene u društvu, a između razgovora emitirat će se eksperimentalno-dokumentarne vinjete iz trešnjevačkih kuhinja, feministička poezija i glazba.

Na valovima Radio BAZE čut će se i dnevnik aktivistice Ljerke Kirac Dulčić koja je od 1943. do 1945. redovito emitirala partizanski radio s jednog trešnjevačkog tavana, a žena je protagonistica i izvedbe Ježičine kućice, koja će se izvesti uživo iz centra Baza u Adžijinoj ulici u Zagrebu.