Ribar Gunga

Svakoga jutra, ako vrijeme dopusti, umirovljeni pomorski kapetan Ivan Barbalić Gunga i njegov prijatelj Vlado Majetić ukrcavaju se u gajetu BŠ 3 i odlaze dizati mreže. Ekipa emisije MORE poželjela je jedno jutro s njima poći i tu su joj želju Gunga i Vlado ispunili.

Kod dizanja mreža najprije u Bašćanskoj vali i druge u Senjskom kanalu ispred otoka Prvića, otvorilo se dosta tema. Cvjetanje mora koje prlja ribarima mreže pa je riba vidi i zaobilazi. Uzrok je tomu, kazali su nam, zagrijavanje mora u ljetnim mjesecima. Ribe je malo...dosta toga se izlovilo pa su s dijelom zabrana i ograničenja naši domaćini suglasni. S druge strane, ako otočani ne mogu za sebe uloviti, otići će s otoka.

Pokazali su nam Gunga i Vlado čistače mora - 'Morske mrave'kako su ih nazvali koji im nekada znaju pojesti ribu do kosti. Doznali smo kakvi su uvjeti za ribolov bili u vrijeme kada su nadomak Baške na otoku Krku otoci Goli i sv. Grgur bili zatvori te o Senjskom kanalu u kojem bure divljaju. Ono što je bilo iznenađenje bez kojeg bi i ova priča bila slična dugima, a našem snimatelju izazov da ga ulovi u pravoj akciji, bio je galeb Marko. Svako jutro dočekuje ta ptica Gungu i Vladu, prat ih a za uzvrat dobije neku ribicu. Galeb Marko pratio je taj put od polaska do povratka sve nas.