Jutros gastrofešta na Korzu, večeras svečana akademija i dodjela nagrada

Uoči sutrašnjega blagdana sv. Vida i danas na Korzu i oko njega, brojna događanja - kao prvo, tradicionalna gastrofešta u organizaciji Grada Rijeke i gradske Turističke zajednice, a u suradnji s riječkim ugostiteljima i sponzorima.

Riječani su uživali u dvije tisuće porcija mornarskih liganja s palentom te 1500 porcija štrudle s trešnjama, ali i 300 muffina obogaćenih trešnjama. Čisti su to gušti, poput onoga kojega je Klapa Nevera priredila svojim nastupom na bini na Korzu. Preko puta, u gradskoj vijećnici, tradicionalni prijem za predstavnike esula, koji su prijem iskoristili da gradonačelniku predaju originalni dio skulpture staroga riječkog dvoglavog orla.

Drugi dio dana nudi nam koncert Gradske limene glazbe Trsat od 18:30 sati. Pola sata prije toga, misu u okviru trodnevnice, u katedrali sv. Vida služit će nadbiskup riječki Ivan Devčić, a središnji događaj dana je svečana akademija u Hrvatskom narodno kazalištu Ivana pl. Zajca, na kojoj će biti uručene nagrade Grada Rijeke.

Ovogodišnji dobitnici godišnjih nagrada su Borislav Božić, dr. Nana Palinić, Mensur Puhovac i Olja Dešić, Udruga riječkih rokera 60-ih LP rock, Boris Roce i Sara Kolak. Zlatnu plaketu dobit će Neno Belan i Fiumensi, dr. Antica Duletić - Načinović, 203. topničko-raketna brigada protuzračne obrane, posmrtno dr. Zlatko Tomašić, Prirodoslovni muzej Rijeka, Centar tehničke kulture Rijeka i Sandro Vrancich.

Najviša priznanja, nagrade za životno djelo, pripadaju posmrtno fra Serafinu Sabolu te dr. Stipanu Jonjiću.