Škrti doci između međa opet donose život

Tek pola sata vožnje dijeli gradsku gužvu, vrevu i nepregledne kolone kruzerskih gostiju od seoske idile, mira i pravog odmora na Gromači, u Dubrovačkom primorju. Desetljećima se iz tih krajeva, zbog nedostatka osnovnih životnih uvjeta, poput vode i odgovarajućih prometnica, odlazilo i ostajalo u gradu. I obitelj Laptalo imala je sličan put.

Prije 13 godina Željko Laptalo izgubio je posao pa je obitelj na svojem imanju počela primati manje grupe gostiju. Kasnije su počeli saditi lozu, voćke i obnavljati masline. Ono što je nekad bio nedostatak, sada se pokazuje kao prednost. Željko Laptalo kaže kako su sve generacije njegove obitelji  živjele od škrte zemlje, koja 'daje i ne daje', od loze, maslina,ulja i vina. Sam je obnovio obiteljsku kuću, porušenu u domovinskom ratu, koju je  naslijedio od majke, te je njoj u čast nazao Villa Kate. U njoj su uredili apartman za goste. 'Uglavnom se financiramo sami – od onog što prodamo i prozvedemo. Podignuli smo mali kredit i dobili neke manje potpore. No ne želimo 'ulaziti' u veće kredite.', kaže Željka Laptalo.

Goste koji kod njih dođu na starom gumnu, u sjeni velike košćele, dočeka zvuk lijerice, linđo. I zdravica. 'Nudimo sve to što proizvodimo na našem imanju, to su razne slastice, arancini, suhe smokve, rakije, likeri, hrana pripremljena na tradicionalni način. Sve pripremamo u kominu, radimo domaći kruh. Namirnice koje mi sami nemamo kupujemo od drugih iz ovog kraja koji se također bave poljoprivrednom proizvodnjom i uzgojem životinja.', dodaje Željka. Njoj i suprugu pomažu i njihove dvije kćeri, gimnazijalka Keti i dvanaestogodišnja Nika.

Turisti, kažu nam Laptali, sve više traže upravo ono što njihovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i nudi: u izvornom ambijentu primorskog kraja, očuvanoj tradicijskoj kulturi, etnološku i gastronomsku ponudu od domaćih, autohtonih i ekoloških proizvoda. A već za iduću sezonu planiraju i nove sadržaje – među njima je i izgradnja bazena.

Škrti doci između međa, suhozidina, opet donose život. Ono što se na njima mukotrpnim radom proizvede i pripremi na starom kominu ima dodatnu vrijednost. Takvu ponudu gosti sve više traže, a na Laptalovu su gromačkom OPG-u to i prepoznali.