'Glazba i grad' uz gosta iz Brazila, maestra Eduarda Straussera

U suradnji s Gradom Zagrebom, i ove godine ansambli HRT-a slave Svečanost glazbe otvarajući tako ovogodišnji Zagreb Classic.

Stvarati glazbu – moto je inicijative pokrenute još 1981. pri francuskom ministarstvu kulture. Učiniti glazbu dostupnu svima i svugdje, potaknuti amaterske i profesionalne glazbenike na muziciranje izvan strogih okvira koncertnih dvorana, na otvorenim prostorima, doprijeti do što šire publike - ideja je koja je zaživjela već sljedeće, 1982. godine u Parizu kao Fête de la musique - Svečanost glazbe – dan na koji se glazba slavi kao umjetnost koja jednostavno čini život ljepšim. Ideja se od tada pretvorila u međunarodni fenomen: širom svijeta, na prvi dan ljeta, 21. lipnja, organiziraju se besplatni koncerti svih glazbenih žanrova okupljajući ljude na nekonvencionalnim otvorenim prostorima u opuštenoj atmosferi druženja i uživanja u glazbi.

I ove godine, ne samo na 21. lipnja, već i 22. lipnja, prostor takvoga užitka bit će zagrebački Tomislavov trg na kojemu će četiri ansambla HRT-a – Tamburaški orkestar, Jazz orkestar, Zbor i Simfonijski orkestar – u najboljoj maniri profesionalnog muziciranja Zagrepčanima i svima koji se u gradu zateknu ponuditi širok izbor glazbenih poslastica.

Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a nastupit će pod vodstvom gosta iz Brazila, mladog dirigenta Eduarda Straussera, donedavnog rezidencijalnog dirigenta Teatra Municipal u Sao Paulu, kojega kritika opisuje kao 'istinsku prirodnu silu' čije je dirigiranje 'prožeto karizmom, vladanjem pozornicom i dobrom kemijom s orkestrom'. Zajedno sa Simfonijskim orkestrom i Zborom HRT-a priprema koncert posvećen fantastičnim pričama i bajkama uglazbljenima u baletima, operama, suitama Modesta Petroviča Musorgskog, Petra Iljiča Čajkovskog, Edvarda Griega, Jeana Sibeliusa, Richarda Wagnera, Igora Stravinskog, Frana Lhotke...

Posebni gosti bit će dvoje mladih solista: sopranistica Evelin Novak koja uživa međunarodni ugled kao solistica berlinske Državne opere te violinist Luka Ljubas, pobjednik ovogodišnjeg Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml, koji je time postao prvi Hrvat koji je na tom natjecanju pobijedio u 40 godina toga natjecanja, a ujedno je osvojio i sve posebne nagrade.

Koncert se može pratiti i putem izravnog prijenosa na Trećem programu Hrvatskoga radija, Radio Sljemenu i Prvom programu HTV-a.

Srijeda, 21. lipnja u 20.45
Trg kralja Tomislava, Zagreb
Glazba i grad: Glazbena fantastika
Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a
Eduardo Strausser, dirigent
Evelin Novak, sopran
Luka Ljubas, violina


Modest Petrovič Musorgski / Maurice Ravel: Slike s izložbe
Promenada
Tuileries
Ples pilića
Koliba babe Jage

Petar Iljič Čajkovski: Orašar, glazba iz baleta
Koračnica
Trepak

Edvard Grieg: Solveigina pjesma, iz scenske glazbe Peer Gynt
Solistica: Evelin Novak, sopran

Pablo de Sarasate: Ciganski napjevi, op. 20
Solist: Luka Ljubas, violina

Richard Wagner: Preludij 3. činu & Svadbena koračnica iz opere Lohengrin

Igor Stravinski: Žar ptica, glazba iz baleta
3. stavak: Pakleni ples kralja Kaščeja

Antonín Dvořák: Pjesma mjesecu iz opere Rusalka

Richard Wagner: Ukleti Holandez
Steuermann lass die Wacht, zbor norveških mornara iz 3. čina
Summ und brumm, zbor prelja

Nikolaj Rimski-Korsakov: Šeherezada, simfonijska suita
1. stavak: Priča o kraljeviću Kalendaru

Fran Lhotka: Đavo u selu, glazba iz baleta
Finale - Kolo

Modest Petrovič Musorgski / Maurice Ravel: Velika vrata Kijeva