Prestižni Bečki bal donosi dašak svjetskog glamura u Hrvatsku

Povodom obilježavanja 100 godina djelovanja međunarodne udruge Lionsa u svijetu, prestižna  kulturno zabavna  svečanost, Bečki bal, održat će se po prvi put u Zagrebu, u Hrvatskom državnom arhivu, u subotu, 17. lipnja s početkom u 20 sati.

Prvi Bečki bal u Zagrebu održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar - Kitarović i Ministarstva turizma RH. U organizaciji Lions kluba Zrinjevac uz podršku Lions kluba Zagreb, vrijednost događanja svojom podrškom prepoznali su Ministarstvo turizma RH, Grad Beč, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba te mnogi sponzori i donatori.

Vrhunski glazbeni i plesni umjetnici iz najpoznatijih bečkih škola predstavit će dugogodišnju tradiciju događaja koji godinama uz Beč očarava i metropole diljem svijeta poput New Yorka, Rio de Janeira, Šangaja, Moskve i drugih. Dvjesto uglednika ali i građana koji su kupili svoju ulaznicu za ovaj humanitarni spektakl uživat će u pravoj raskoši koja se rijetko viđa na našim prostorima. Na samom ulazu, gosti u jednu od najljepših dvorana u Hrvatskoj ulaze preko crvenog tepiha.

Bečki bal otvara plesni centar Wiener Tanzkomitee. Pod vodstvom jednog od najuspješnijih plesnih učitelja Michaela Badina, priznati bečki umjetnici izvest će glazbeno - plesni program Facherpolonaise, što će zaisgurno biti jedna od najzanimljivijih scena koja je oduševila i mnogobrojne svjetske metropole.

Bečki orkestar Original Strauss Capelle Wien po prvi će put u Zagrebu izvesti glazbenu koračnicu Jelačić marš. Koračnica iz davne 1848. godine oda je austrijskog skladatelja Johann Straussa hrvatskom banu Josipu Jelačiću. Izbor glazbe na Balu govori i o značajnoj kulturološkoj poveznici te prijateljstvu Beča i Zagreba. Vrhunski glazbeni program Bečkog bala upotpunit će posebna gošća, hrvatska sopranistica Antonella Malis koja će izvesti arije njemačkog repertoara.[EMBED"1406/DJH1406-becki-bal.mp4"]Nezaboravni doživljaj balske večeri upotpunit će tradicionalni austrijski meni predvođen bečkim odreskom i drugim delicijama te nezaobilaznom svečanom Sacher tortom. Sama večera strogo je zadana, no gradu domaćinu ipak je ostavljeno prostora za kreativnost i sinergiju s našim podnebljem. Večera počinje s Varaždinskim klipićem i kvarnerskim škampom, nastavlja se uz čuvenu Bečku šniclu te file pisanice u dalmatinskoj panceti s pinjolima i špinatom. U predvorju Hrvatskog državnog arhiva gosti će imati prilike kušati austrijska vina. Tradicionalan program prestižne kulturne svečanosti nalaže prepoznatljivi dress code posjetitelja bala koji uključuje svečane večernje toalete za dame i tamna odijela za gospodu.

Dio prihoda od prodanih ulaznica prvog Bečkog bala u Zagrebu namjenjen je Udruzi slijepih i slabovidnih osoba Zagreb. LC Zrinjevac ovom donacijom nastavlja sudjelovanje u projektu 'Sapuni s točkicama - socijalno poduzetništvo slijepih i slabovidnih osoba', započeto donacijom novčanih sredstava koja su prikupljena tijekom akcije ''Svjetla radosti'', s kojom je u prosincu 2016. u Zagrebu obilježeno 100 godina Lionizma  u svijetu.

Razvijanje projekta 'Sapuni s točkicama - socijalno poduzetništvo slijepih i slabovidnih osoba'' započelo je u Udruzi slijepih Zagreb 2015. s namjerom da se stvore nova radna mjesta za osobe oštećena vida  u proizvodnji sapuna. Po uzoru na dobru praksu londonske tvornice Clarity, u kojoj slijepe i slabovidne osobe više desetljeća proizvode krute i tekuće sapune,  cilj projekta je proizvodnja suvenir i poklon sapuna pokrenuta u uređenom prostoru zadruge Martinov plašt, sredstvima odobrenim od Grada Zagreba, prema pravilima kozmetičke proizvodnje i sukladno tome zapošljavanje osoba oštećena vida.  Svi proizvodi dijele jedno zajedničko obilježje. Njihova posebitost su točkice, dodirom uočljive, Brajica pismo kojim se služe slijepe osobe. Ono se koristi i danas, usporedo ili, bolje rečeno, usprkos modernim tehnologijama.