26. Dani hrvatskog filma

Dodjelom nagrade Zlatni Oktavijan za životno djelo Pavlu Štalteru i svečanim otvorenjem na Ljetnoj pozornici Tuškanac danas počinju 26. Dani hrvatskog filma. Tijekom pet dana, do utorka 20. lipnja posjetitelje očekuje bogat natjecateljski program koji uključuje 68 naslova podjeljenih u pet konkurencija te niz vrijednih filmskih ostvarenja u popratnim programima 

Novost ovogodišnjeg izdanja koje se još više približilo ljetu su projekcije na otvorenom. Tako će na Ljetnoj pozornici Tuškanac svakog dana trajanja festivala od 21:30 publika moći u provjeriti što su nam u protekloj godini pripremili domaći redatelji, a prije filmova iz konkurencije svakoga će se dana prikazati po jedan restaurirani klasik iz DHF-ovog programa Retro: Obnovljena baština.

Na otvorenom će se također održavati program u Parku Stara Trešnjevka koji u subotu, 17 lipnja od 21:30 u kvartovsko kino pod vedrim nebom donosi program crtića o Baltazaru, u nedjelju 18. lipnja program klasika Zagrebačke škole crtanog filma i recentnije animirane filmove, a u ponedjeljak, 20. lipnja program glazbenih spotova.

Zanimljiva su i posebna događanja otvorena za javnost. Uz ranije najavljenu izložbu Sjećanje na divu: Jagoda Kaloper DHF je također pripremio izložbu filmskih plakata zagrebačkog studija Šesnić i Turković koja će se održati u utorak, 20. lipnja s početkom u 19:30 sati u prostorima ADU - Frankopanska 22. Izložba će po prvi puta pokazati presjek njihova desetogodišnjeg rada koji, među ostalim, uključuje plakate za filmove Zvizdan, Uzbuna na Zelenom vrhu, Ne gledaj mi u pijat i Zvir.

Dani hrvatskog filma održat će se od 16. do 20. lipnja u kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici kina Tuškanac, u Centru za kulturu Trešnjevka i u Parku Stara Trešnjevka.Ulaz na sve programe je besplatan uz prethodno preuzimanje ulaznica. Za filmske programe na Ljetnoj pozornici Tuškanac i za posebna događanja nije potrebno preuzeti ulaznicu.