Dan sela Čigoč - prvog europskog sela roda

Selo Čigoć u Parku prirode Lonjsko polje danas obilježava svoj dan, proslava bi trebala odgovoriti na pitanje 'Zašto rode vole Čigoć?', a to je i glavna tema ovogodišnjega obilježavanja Dana sela Čigoć.

Europska zaklada za zaštitu prirodne baštine Euronatur proglasila je još 1994. godine Čigoć prvim europskim selom roda. Sa četrdesetak rodinih gnijezda, Čigoć ima najveću koncentraciju roda , pa je najviše današnjih priredaba posvećeno upravo rodama. Uz brojne edukativne programe, tom će prigodom biti predstavljen i projekt budućeg Ornitološkog centra u Čigoću.

Organizator manifestacije koja počinje u 11 sati je Uprava parka prirode Lonjsko polje, a u suradnji s mjesnim DVD-om i Mjesnim odborom, organizira za posjetitelje i pješačku turu 'Stazom Posavaca', streličarski turnir 'Vitez sela Čigoća', vožnju tradicijskom konjskom zapregom, fotoradionicu na temu rode, te bogati cjelodnevni kulturno-umjetnički program.

Posjetitelje će dočekati prodajni štandovi s eko proizvodima, izložbe etno zbirke i starih zanata, vožnja kanuima u savskom rukavcu Tišina, gastronomska ponuda, malonogometni turnir,  te seoska zabava u Vatrogasnom domu. Oko 15 sati će članovi Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP pustiti u prirodu skupinu rehabilitiranih roda.

Rode dolaze u Čigoć tijekom ožujka. Isti par roda najčešće se vraća u staro gnijezdo i po dolasku popravljaju gnijezda, ili desetak dana grade novo ako im je staro uništeno. Gnijezda su izgrađena od grana i grančica, a iznutra su obložena blatom, sijenom i perjem. Mogu biti teška od 500 kilograma do dvije tone, a grade ga oba roditelja.

Zbog obilja hrane u Lonjskom polju živi gotovo trećina hrvatske populacije bijele rode (lat. Ciconia ciconia), tj. oko 500 parova, a najviše gnijezda (47) na jednom mjestu nalazi se baš u Čigoću. Bijela roda pravi gnijezda isključivo u ljudskim naseljima. Najčešće ih gradi na krovovima kuća, odnosno na dimnjacima. Ovdje se gnijezdi i crna roda, no ona je šumska ptica i gnijezda gradi samo u krošnjama stabala, daleko od ljudi.