Obitelj Kolačević dokaz je da ima nade za hrvatsko selo

Četvrtu godinu zaredom Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, uz podršku Hrvatske radio televizije i Hrvatske zajednice županija provode projekt 'Zlata vrijedan' - izbor najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u Hrvatskoj. Natječe se 21 OPG te 3 kandidata u kategoriji 'Mlade nade'. Danas predstavljamo OPG Kolačević iz Ličko senjske županije.

Svoju su ljubavnu priču Kolačevići započeli na agronomskom fakultetu, a nakon što su ga završili okrunili su je brakom, dječicom i odlukom da će zajednički život započeti u Lici na Nikolinoj djedovini podno Velebita u Pazarištu.

Bazbrižnost odrastanja na selu uživaju petogodišnji Juraj, četverogodišnji Šimun i dvogodišnja Barbara koja je oko kamere zamijenila krevetićem. Križevčanka Martina dobro se snašla u Lici i u sedmom mjesecu trudnoće svoje dnevne obaveze redovito odrađuje. Mahom poslove u sirani i papirologiju.

A posla ima - puno. Uz 2 krave i dvije junice tu je preko 50 koza i još toliko ovaca. Proizvode preko 2000 kilograma sira. Mekog škripavca ili polutvrdog ličkog. Tu su još jogurt, skuta, a većinu toga prodaju na gospićkoj tržnici.

Kako bi unaprijedili proizvodnju i olakšali svoj rad i Martina i Nikola prate mnogobrojne poticajne mjere ministarstava poljoprivrede. Jednom od njih kupili su novi traktor i grade skladišni prostor.

Nije lako, govore nam, jer rad na selu podrazumijeva svakodnevni angažman nikada manji od 12 sati. Njihova djeca već upijaju seoske radne aktivnosti. U centru pozornosti novi je traktor.

Uz ovakve obitelji i njihova promišljanja, nade za hrvatsko selo ima. Pozitivni i nasmiješeni, predani i optimistični, ovi mladi ljudi prkose uvriježenom mišljenju kako je rad na selu neisplativ i manje vrijedan. Stvorili su vrhunski proizvod i njime otvorili vrata sreći i uspjehu u životu.