U Jadran vraćeno deset morskih kornjača

U povodu Svjetskog dana morskih kornjača Centar za oporavak morskih kornjača u more je vratio čak deset oporavljenih kornjača.

Na tradicionalnom 15. puštanju morskih kornjača na Svjetioniku na Verudeli brojnoj su publici predstavljene, a potom i puštene u more Tina, Luce, Shiggy-Lola, Giovanni, Brankica, Marko-Beni, Patricija, Miro, Raslinka i Issa.

Centar za oporavak morskih kornjača Pula, u sklopu pulskog Aquariuma ovakve programe redovito i na vrijeme najavljuje, a svaki im puta prisustvuje sve više ljudi. Kornjače koje dolaze u pulski Centar uglavnom budu pothlađene te stradavaju od niskih temperatura u moru zimi.

U Jadranskom moru obitava nekoliko vrsta kitova, dupina i morskih kornjača te se ono smatra ključnim područjem za hranjenje i rast mladih morskih kornjača. Nažalost, utjecaj ljudske aktivnosti poput ribarstva i obalnog turizma (rekreativnih plovila) čine kitove i morske kornjače osobito ranjivima. Ove ugrožene vrste predstavljaju zajedničko prirodno nasljeđe zemalja koje dijele Jadransko more. Uzimajući u obzir migracijsku prirodu ovih vrsta te zajedničku odgovornost, suradnja je od velike važnosti za planiranje dugoročnije i učinkovitije strategije zaštite. Upravo zato je 2012. godine započeo projekt NETCET s glavnim ciljem razvoja zajedničke strategije zaštite kitova, dupina i morskih kornjača u Jadranu kroz regionalnu suradnju (pan-Jadranska suradnja). Za postizanje dugoročne strategije, NETCET projekt, kojeg koordinira Grad Venecija, okuplja 13 partnera iz pet zemalja jadranskog bazena: Italije, Hrvatske, Albanije, Crne Gore i Slovenije. Udruga Morski obrazovni centar Pula uz Državni zavod za zaštitu prirode i Plavi svijet jedan je od tri partnera iz Hrvatske.

Ukoliko se nađete u situaciji da trebate prijaviti pronalazak ozljeđene ili uginule morske kornjače; nazovite 112,  jedinstveni europski broj za hitne službe.