'Ježevoj kući' nagrada dječjeg žirija Festivala animiranog filma u Annecyju

Kratkometražna animirana basna "Ježeva kuća" redateljice Eve Cvijanović nastavlja nizati uspjehe - na 41. Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju film Eve Cvijanović  osvojio je nagradu za najbolji film u kategoriji Mlade publike, koju čine filmovi prikladni za djecu iz natjecateljskog programa.

"Ovo je prvi put da mi je film uspio ući na taj festival tako da dobiti nagradu je posebna stvar. Hrvatski filmovi su stvarno na svjetskom nivou i činjenica da je bilo 3, 4 naša filma stvarno puno govori o kvaliteti hrvatske animacije", izjavila je autorica Cvijanović za Vijesti iz kulture.

Kao posebno priznanje nagradu dodjeljuje osmeročlani 'dječji žiri', sastavljen od četiri predstavnika Annecyjevog studija za animaciju za djecu te četiri malena gosta iz jedne svjetske organizacije, a ove se godine radilo o predstavnicima švicarskog festivala Animatou.

Ove je godine na Annecy bilo prijavljeno više od 2.800 naslova iz 95 zemalja, a u službenu konkurenciju kratkometražnih filmova, osim 'Ježeve kuće', bile su uvrštene još tri hrvatske koprodukcije: 'Manivald', redateljice Chintis Lundgren, 'Aerodrom' Michaele Müller i 'Noćna ptica' u režiji Špele Čadež.

Animirani film 'Ježeva kuća' premijerno je prikazana na ovogodišnjem Berlinaleu gdje je osvojila posebno priznanje u kategoriji Generation Kplus, a na Animafestu u Zagrebu film je osvojio Nagradu publike i posebno priznanje žirija. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.