Predstava koja otvara intrigantna pitanja na festivalu Perforacije

Napor koji činimo da bismo bili bolji od drugih u sportu, umjetnosti ili običnom životu katkad doista zaslužuje zlatnu medalju. Ali je, nažalost,  osvajaju, samo - neki od nas. To dokazuje predstava Zlatna medalja, koju je autorica Vesna Mačković izvela sklopu festivala Perforacije u Zagrebačkom plesnom centru.

Zlatna medalja Vesne Mačković predstava je o eksperimentu tijela i kritički je pogled na sportska i umjetnička natjecanja: "Medalje, pehari, trčanje za pobjedom, za sponzorima, za podrškom, za publikom, to je jednostavno moralo izaći kroz mene, kroz tijelo, a onda sam nadodala i nešto eksperimenta sa zvukom i glazbom", objašnjava autorica predstave.

Vesna Mačković u svojim se radovima od početka bavi kritičkim osvrtom na mnoga intrigantna pitanja i odriče se primjedbi da je to njezina borba s invaliditetom: "Možda postoji dio publike i kritičara koji ne vide moje predstave iza mog tijela ili barem ne uspijeva do kraja vidjeti umjetnost iza mog tijela."

Baveći se natjecanjem, Mačković proučava granicu iza koje poticanje postaje poraz u nekorektnim, mržnjom obojanim ratovima navijača ili publike.  Predstavu prati glazba grupe Radost, videospot i navijačka atmosfera. A pehari su tu da se podijele...

Aktualno izdanje Vijesti iz kulture pogledajte na usluzi HRTi.