Kraljica Marija Terezija stigla u Bjelovar

Iako je povijesna činjenica da nikada nije posjetila Bjelovar, austrougarsku se caricu i kraljicu Mariju Tereziju moglo vidjeti tijekom vikenda u tome gradu, i to na manifestaciji Terezijani. U caričinu čast i za njezin 300. rođendan ove je godine u Bjelovaru priređen i svečani bal.

Stigla je Marija Terezija u grad koji je osnovan njezinom odlukom 1756. kako i dolikuje, kočijom u pratnji konjanika bjelovarske povijesne postrojbe Graničari husari.

Podsjetila je okupljene i na neke dobrobiti koje je mnogobrojnim reformama donijela na ove prostore u svojoj 40-godišnjoj vladavini poznatoj kao Terezijsko doba: Da stanovnici moje monarhije ne bi gladovali, uvela sam obveznu sadnju krumpira što do tada nije bilo uobičajeno. Ukinula sam torturu tijekom sudskog procesa. Prva sam u Europi uvela plaćanje paprinatim novcem. Mojom odredbom sve kuće u mojem carstvu dobile su kućne brojeve koje vidim i danas koristite.

Rasplesale su se na balu u caričinu čast dame u krinolinama s mladićima i husarskim časnicima, a stigla je i husarska pukovnija iz Mađarske.

Tijekom četverodnevne manifestacije nije nedostajalo posjetitelja, posebice na večernjim koncertima poznatih izvođača, no bilo je i drugih raznovrsnih turističkih kulturno-zabavnih sadržaja Terezijane koji su ispunili središte Bjelovara.