Ulična umjetnost oživljava fasade u Bjelovaru

Poznati europski grafiteri i muralisti  u Bjelovaru uljepšavaju zgrade u sklopu manifestacije koja slavi alternativnu, uličnu umjetnost. Bjelovar tako postaje pravim primjerom grada koji upravo na ulici, među ljudima, potiče kulturnu raznolikost.

Mural u čast osvajanje naslova europskih rukometnih prvaka prije 45 godina samo je jedan od mnogih motiva koji oživljavaju sive gradske zidove. Nizozemski umjetnici iscrtali su, pak, mural s motivima  djevojke, boce i galeba: „Boca je ovdje zbog toga što je ovaj maleni grad, kako smo čuli i vidjeli, prepun kafića, a čuli smo da je ovdje nekada bilo more pa zato galeb!“ objašnjava Karski, inače pionir ulične umjetnosti u Nizozemskoj, koji je raditi počeo još osamdesetih godina.

Zagrebački majstor grafita Lunar otkriva, pak, da tu umjetnost u Hrvatskoj čeka svijetla budućnost, a svoj je optimizam prenio na zid u liku mačke koja se veseli mjesečevom svjetlu: „Finacirajući sebe tim radom najbolje dokazujem da je sve krenulo u nekom konstruktivnom smjeru, a trebalo je „samo“ 30-ak godina da se dođe do toga!“

Srpski umjetnik Artez svojim crtežom želi pokazati da  se do onog što je lijepo ne dolazi lako: „Upravo je to ono što mene privlači kod zidova velikih razmjera - ta dimenzija koja je nesvakidašnja i taj osjećaj da sam ja jako malen u odnosu na crtež koji stvaram."

Ulična umjetnost postala je globalna -  Bjelovar je već upisan na njezinoj karti, a ovi murali osvanut će i u mnogim svjetskim časopisima.

Aktualno izdanje Vijesti iz kulture pogledajte na usluzi HRTi.