Tajne Griča posjetitelje raznježe, ali i naježe

Zagreb postaje sve zanimljivija kulturna destinacija, čak i na ljetnim vrućinama. Jedna od atrakcija je interaktivna kazališna noćna tura Tajne Griča, na kojoj bi se neki posjetitelji mogli raznježiti, a drugi - naježiti.

Preuzeti iz Zagorkinih romana, likovi izranjaju iz mraka i pričaju neku posve drugačiju, paralelnu povijest grada. Uz pjesmu Petrice Kerempuha kreću u noćnu pustolovinu, a naoružani lampionima u toploj ljetnoj noći, Zagrepčani i njihovi gosti otkrivaju tajne Griča uz stručno vodstvo slavne Zagrepčanke Marije Jurić Zagorke. Obilazak se temelji se na romansiranoj verziji gradske povijesti preuzetoj iz Zagorkinih romana, a  kostimirani povijesni i fikcionalni likovi na slikovit i interaktivan način oživljavaju prošlost te jamče novi doživljaj poznatih lokacija.

„Ovo je osma sezona Tajni Griča, a ideja za projekt je nastala tijekom jedne jutarnje kave: dolazili su nam neki gosti, stranci i razmišljali smo kako bi bilo dobro da im možemo ispričati priču o gradu na neki novi, interaktivan i zabavan način“, kaže organizatorica Slavica Olujić Klapčić.

Tijekom obilaska, posjetitelji susreću Mandušu, gričke vještice te Neru i Sinišu iz Zagorkinih romana, a oživljena je i Seljačka buna. "Tajne Griča" i ove su godine dio ponude kulturnog turizma Zagreba, a o njihovoj kvaliteti svjedoče mnoge domaće i inozemne nagrade.

Aktualno izdanje Vijesti iz kulture pogledajte na usluzi HRTi.