Što učiniti i komu se obratiti kada su vam prekršena sudentska prava?

Ona studira pravo i kao i mnogim njezinim kolegama studentima - studij joj je na prvom mjestu. Iako, moglo bi se reći da su njoj studenti i rješavanje njihovih pravnih zavrzlama glavna preokupacija. Barbara Šimić je studentska pravobraniteljica na Zagrebačkom Sveučilištu.

Zadužena je za sve 33 sastavnice Sveučilišta u Zagrebu. Studentska pravobraniteljica djeluje preventivno. Savjetuje studente o načinima ostvarivanja studentskih prava, prava koja im pripadaju, a u slučaju njihova kršenja onda pokušavam sanirati situaciju. Imam ovlasti tražiti očitovanje od nadležnih sveučilišnih tjela. Ako je zaista prekršeno određeno pravo studentu, može utjecati na ta nadležna tijela da se greška ispravi, da se studentu omogući ono što on traži. Kao i u ostvarivanju drugih prava, i ovdje je važno da se studenti jave na vrijeme u skladu s pravilnicima i određenim rokovima. Rokovi za žalbe su različiti na svakom fakultetu.

Barbari često studenti dolaze samo po savjet, recimo kada žele aktivirati pravo na mirovanje godine. U šumi pravnih propisa i pravila teško se snalaze i studenti, zato Barbara planira održati niz predavanja i izdati brošuru o studentskim pravima, ali i pozvati ih da joj se slobodno obrate – putem službenog e-maila, na mobitel čiji je broj objavljen na stranicama Studentskog zbora, ali i osobno.