Hrvatskim filmovima nagrade u Španjolskoj i Rusiji

Kratkometražni film Dijane Mladenović "Grimizno" dobio je Nagradu Francisco García de Paso za humane vrijednosti na Međunarodnom filmskom festivalu u španjolskome gradu Huesci, a film Igora Bezinovića "Kratki izlet" osvojio je nagradu za najbolju režiju i nagradu žirija mladih kritičara na Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog Zerkalo u ruskom gradu Ivanovu.

U konkurenciji igranoga filma na festivalu Andreja Tarkovskog Zerkalo uz Bezinovićev film prikazano je još devet naslova iz 8 zemalja, s predsjednik žirija, koji je Bezinoviću dodijelio nagradu za najbolju režiju, bio je meksički redatelj Amat Escalante (dobitnik nagrade za najboljeg radatelja u Cannesu 2013. i Srebrnog lava u Veneciji 2016.). Nagradu Voice, koju dodjeljuje šesteročlani žiri mladih kritičara, Bezinovićev "Kratki izlet" podijelio je ravnopravno s ruskim filmom "Bliskost" Kantemira Balagova, premijerno prikazanim u Cannesu ove godine.

Film "Grimizno" prikazan je u natjecateljskom programu kratkometražnog filma na 45. međunarodnom filmskom festivalu koji se održao u Huesci, a nagrađen je jer se, po mišljenju žirija, zauzima za humane vrijednosti: "Prikazujući napetu ratnu situaciju, uz snažnu i suptilnu izvedbu, redateljica uz pomoć kamere gledatelja uvlači u situaciju u kojoj se krše ljudska prava, ne nudeći pritom konačne zaključke", ističe se u obrazloženju žirija. Na tom festivalu ove je godine bilo prikazano 80 kratkometražnih filmova u tri natjecateljska programa, a 18 filmova imalo je svjetske premijere.