Otvoren 'Živi muzej' s replikama eksponata iz antičkog Rima

Studentska udruga Dioklecijanova legija uz potporu turističke zajednice Splita organizirala je 'Živi muzej' - prikaz života i djelovanja rimskih legionara iz vremena cara Dioklecijana. Osim priče o osnovama legionarske vojne vještine novost u 'Živom muzeju' je i 'Gladijatorska škola'.

Na otvaranju muzeja članovi splitske udruge Dioklecijanova legija, koja je i organizator muzejske izložbe eksponata iz antičkog razdoblja, u opremi rimskih legionara koja je teška više od 15 kilograma, uprizorili su pokazne gladijatorske borbe iz vremena kada je u Splitu stolovao car Dioklecijan.

Direktorica Turističke zajednice Splita Alijana Vukšić istaknula je kako ta turistička zajednica podupire 'Živi muzej' jer on predstavlja dodatnu ponudu za turiste koji posjećuju Split ali i za žitelje Splita da se ožive sjećanja na antičko razdoblje. Otvaranje 'Živog muzeja' uvertira je u manifestaciju 'Noći Dioklecijana' koja će se održati zadnjeg vikenda u srpnju te 'Dana Dioklecijana' koji su na programu zadnjeg vikenda u kolovozu. To znači da ćemo tijekom cijelog ljeta gostima Splita nuditi sadržaje koji podsjećaju na doba cara Dioklecijana, rekla je Vukšić napomenvuši da organiziranje raznovrsnih manifestacija u Splitu pridonosi porastu gostiju u tom gradu.

Član udruge Dioklecijanova legija Luka Čakić istaknuo je kako će se tijekom ljeta za zainteresirane posjetitelje 'Živog muzeja' organizirati i posebna 'Gladijatorska škola' u kojoj će moći koristiti gladijatorsku opremu i učiti vještine gladijatorskih borbi.