Dodijeljene nagrade robotičke Croatian Makers lige za osnovnoškolce

Nagrade Croatian Makers lige u koju je uključeno više od 360 škola i drugih ustanova u Hrvatskoj te 8 tisuća djece i 1.800 doniranih edukativnih robota u natjecanju koje je podijeljeno u dvije kategorije - za djecu od 1. do 5. te 6. do 8. razreda osnovne škole, danas su dodijeljene uspješnim momčadima u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Dodjeli nagrada nazočili su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Stuart Dalgleish te šef Instituta za razvoj i inovativnost mladih IRIM Nenad Bakić.

Predsjednica Republike Grabar Kitarović kao pokroviteljica lige, istaknula je potrebu za novim osnovnoškolskim obrazovanjem. Projekt pokazuje, naglasila je, kako je u Hrvatskoj moguće zajedništvo kad su u pitanju obrazovanje i budućnost naše djece. Napomenula je da se Bakićev prijekt proširio i na BiH i Srbiju te ocijenila kako je riječ  o jedinstvenu filantropskom pothvatu.

Ministrica Blaženka Divjak ocijenila je kako se osjeća vrlo jaka potreba da se iziđe iz političkih rovova te da se obrazovanje stavi ispred ideologije.

Šef Instituta za razvoj i inovativnost mladih IRIM Nenad Bakić rekao je da je njegov projekt simbol tehnološkoga napretka i uključivosti te ocijenio kako je to pokazatelj da je obrazovanje budućnost.  Ističe kako je ovo poseban projekt s oko 4500 edukativnih robota koji prema našem sustavu u tri zemlje aktivno, ravnopravno uključuje velik broj djece.

Kao jedinstven projekt Croatian Makers je robotička liga s više od 360 uključenih škola i drugih ustanova, a u nju je uključeno 8.000 djece i 1800 doniranih edukativnih robota. Liga se proširila u Srbiju, gdje je nakon inicijalne donacije IRIM projekt do kraja financirao UNDP kao i u BiH. U ovoj školskoj godini održana su dva natjecanja, jedno fizičko i jedno online kolo. Ukupno je sudjelovalo preko 1500 učenika i učenica ,a danas su proglašeni pobjednici i dodijeljene su im nagrade.

Pet najboljih ustanova pozvano je na WER Otvoreni Kup Hrvatske međunarodno natjecanje iz robotike i programiranja čija pobjednička ekipa će sudjelovati na središnjem svjetskom natjecanju u Šangaju.