Etno-imanje 'Stara žaga' jedina sačuvana pilana na vodeni pogon

Etno imanje 'Stara žaga' obitelji Juretić iz Leskove Drage kod Ravne Gore jedino je mjesto gdje se i danas može vidjeti kako su nekada u Gorskom kotaru funkcionirale pilane na vodeni pogon jer je, osim postrojenja, sačuvano i akumulacijsko jezero s potokom čija je matica pokretala strojeve.

Na imanju, koje izgleda gotovo isto kao prije dvjestotinjak godina, još uvijek postoje i prateći objekti, poput štale, gdje su bili smješteni konji za vuču zaprega pri dopremi trupaca i otpremi dasaka. Sačuvano je i skladište za tzv. rezonantnu građu, odnosno daske od kojih se izrađivao kvalitetniji namještaj, a postoji i zgrada gdje su tijekom zime, kada zbog snijega nisu mogli kućama, noćili pomoćni pilanski radnici.

Do danas je sačuvan i vanjski izgled obiteljske kuće. Od domaćice Ede Juretić doznajemo da su nekad na području Leskove Drage postojale još dvije slične pilane. Iako je i njihova stara pilana 1924. godine uvela struju, zbog svog je specifičnog postrojenja na vodu i nemogućnosti demontaže uspjela preživjeti i neka turbulentna razdoblja povijesti.

Lani preminuli vlasnik Branko Juretić imanje je nastojao sačuvati kroz model osnivanja neprofitne udruge, no zakoni se mijenjaju i trebat će pronaći novi način očuvanja 'Stare žage', koja predstavlja jedinstveno obilježje kulturne, tradicijske i industrijske baštine Gorskoga kotara.