Novim usjevima osvajaju nova tržišta

Diana Prpić iz Brežana nedaleko od Karlovaca je ambiciozna, mlada djevojka koja uz studij prava i pomoć ukućana, uspijeva voditi Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na kojem ekološki uzgaja voće, povrće i neke domaće životinje.

Dok mnogi mladi napuštaju Hrvatsku, ili uživaju u kupnji i surfanju po društvenim mrežama, 27-godišnja Diana Prpić iz Brežana kod Karlovca uživa raditi na svojem obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu razmišljajući o nekim novim usjevima kojima bi mogla osvojiti tržište. Taj mali OPG osnovala je Dianina baka 2003. sadnjom kupusa i 4000 sadnica jagoda. Danas ih imaju 18 000. Uzgajaju još i lubenice, batat, grah, tikvice, paprike, krumpir i žitarice za ekološki uzgoj ovaca, kokoši i svinja.

Priprema marmeladu od batata, sok od bakermat tikvica, koji je, kaže, dobar za žgaravicu i jutarnje mučnine trudnica. Trud i kvaliltetu njihova rada prepoznaje šira zajednica. Kako djecu od malih nogu usmjerava zdravom načinu života, posjećuju ih vrtićke i školske grupe. Prošle su godine uvršteni među tri najbolja obiteljska gospodarstva u Hrvatskoj.

Diana Prpić studentica je zadnje godine Pravnog fakulteta i kaže da nije pogriješila fakultet jer redovito pohađa tečajeve iz poljoprivredne naobrazbe. Zamjenica je predsjednika Udruge koja se bori za dobrobit obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na razini Hrvatske. Dobrovoljna je vatrogaskinja. Voli kazalište i domaću glazbu, bila je članica KUD-a, ali za to sada nema vremena. Obožava putovanja na kojima puni baterije za rad.

Želja joj je da za njezin rad čuje što više ljudi te da u listopadu ove godine svoj OPG na najbolji način predstavi na Poljoprivrednoj konferenciji u Bruxellesu, što je također osvojila kao jedna od najboljih mladih poljoprivrednica u Hrvatskoj. Cilj joj je vinuti ga na europsku razinu jer, kaže, nikad se ne zna gdje netko sjedi i pozorno sluša.