Glazba i grad javno se vole

Veliko slavlje umjetnosti „Glazba i grad“ četvrti će put ljubiteljima glazbe, ali i slučajnim prolaznicima na zagrebačkom Tomislavcu, te radijskoj i televizijskoj publici ponuditi užitak u nastupima vrhunskih umjetnika na tri koncerta u dva dana.

Svjetski dan glazbe
(21. 6.) HRT obilježava u suradnji s Gradom Zagrebom započinjući tako i festival Zagreb Classic! Program otvaraju Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, koji će večeras nastupit pod vodstvom gosta iz Brazila, mladog dirigenta Eduarda Straussera, donedavnog rezidencijalnog dirigenta Teatra Municipal u Sao Paulu, kojega kritika opisuje kao "istinsku prirodnu silu" čije je dirigiranje "prožeto karizmom, vladanjem pozornicom i dobrom kemijom s orkestrom".
Koncert, koji počinje u 20,45 sati, HRT će izravno prenositi na Prvom programu Hrvatske televizije, Trećem programu Hrvatskoga radija, te Radio Sljemenu, a raspored i program cijele manifestacije nalazi se na stranicama Glazbe HRT-a.

Dirigent Eduardo Strausser i jazz umjetnik Joseph Bowie koji nastupa u četvrtak kao gost Jazz orkestra HRT-a bili su gosti emisije Dobro jutro, Hrvatska:Stvarati glazbu – moto je inicijative pokrenute još 1981. pri francuskom Ministarstvu kulture: Fête de la musique - Svečanost glazbe dan je na koji se glazba slavi kao umjetnost koja jednostavno čini život ljepšim. Ideja se od tada pretvorila u međunarodni fenomen: širom svijeta, na prvi dan ljeta organiziraju se besplatni koncerti svih glazbenih žanrova okupljajući ljude na nekonvencionalnim otvorenim prostorima u opuštenoj atmosferi druženja i uživanja u glazbi.

Prostor takvoga užitka bit će ponovno i zagrebački Tomislavov trg na kojemu će četiri ansambla HRT-a – Simfonijski, Jazz i Tamburaški orkestar te Zbor u najboljoj maniri profesionalnog muziciranja Zagrepčanima i svima koji se u gradu zateknu ponuditi širok izbor glazbenih poslastica, o kojima je gostujući u Vijestima iz kulture detalje otkrila prva žena Glazbe HRT-a Ivana Kocelj: