Ovisni o keramici i umjetnosti

Prije 15 godina skupina entuzijasta, uz potporu Gustava Weissa - njemačke keramičarske legende, u Varaždinu je osnovala udrugu Kerameikon - vrlo aktivni u promicanju te specifične vrste umjetnosti, ove godine obilježavaju lijep jubilej.

Izložba novih donacija Zbirci suvremene svjetske keramike, koja raste od 2013. otvorena je u varaždinskoj galeriji K10. Riječ je o nagrađivanim radovima koje je Kerameikon namijenio Gradu Varaždinu: „Željeli smo tijekom ljeta pokazati kolekciju Varaždincima i posjetiteljima grada. Radovi su stigli iz cijeloga svijeta, čak i iz dalekih krajeve poput Čilea, Japana, Novog Zelanda, Kine, Afrike", otkriva predsjednica Kerameikona Blaženka Šoić Štebih.

Uz važne međunarodne izložbe, Kerameikon je školovao i naraštaje keramičara – među njima je i članica ULUPUH-a Zita Bračko„Budući da to nije moje osnovno zanimanje nego hobi, nemam vremena za keramiku koliko bih voljela imati. U svakom slučaju, to je moja ljubav tako da radim keramiku, izlažem na izložbama i prisutna sam u životu Kerameikona."

Za članicu Kerameikona Sanju Brezovec materijal s kojim radi je jako podatan zavodljiv: „Jednom kad krenete, krenete. Onda se počnete tim baviti, počnete istraživati, i,  zapravo, biti ovisni o tome."  S ljubavlju kreirajući predmete od gline te dovodeći svijet keramike u Varaždin, Kerameikon je već dvije godine član Međunarodne akademije za keramiku.