Prodana Einsteinova pisma o Bogu, Izraelu i fizici

Pisma koje je pisao znanstvenik Albert Einstein o Bogu, Izraelu i fizici prodana su za 210.000 dolara na aukciji u Jeruzalemu, a najvišu cijenu dostiglo je ono o stvaranju svijeta.

Osam pisama napisanih na engleskom jeziku od 1951. do 1954. godine s Einsteinovim potpisom prodano je u aukcijskoj kući Winners, koja je prvobitno procijenila njihovu ukupnu vrijednost izmedju 31.000 i 46.000 dolara.


Najviše, 84.000 dolara, ponuđeno je za pismo eminentnom fizičaru Davidu Bohmu, prenose izraelski mediji. U njemu je Einstein napisao da "ako je Bog stvorio svijet, njegova prva briga sigurno nije bila da ga učini lako razumljivim za nas". Napisano je u veljači 1954., godinu dana prije Einsteinove smrti.

U drugom pismu Bohmu, prodanom za 50.400 dolara, Einstein je diskutirao o vezi koju je njegov koledž uspostavio između kvantne teorije i teorije relativnosti."Moram priznati da nisam sposoban pogoditi kako se takva veza može postići", napisao je on u pismu pisanom pisaćom mašinom koje sadrži jednadžbu ispisanu čitko rukom i piščev potpis.

Izraelski iluzionist i mađoničar Uri Geller kupio je pismo iz 1954. godine u kome Einstein diskutira o mogućem Bohmovu preseljenju u Izrael. Aukcijska kuća peiopćila je da su pisma pripadala pokojnoj Bohmovoj udovici.