Mala stem revolucija u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Zahvaljujući novom edukacijskom centru, izgrađenom u sklopu prve faze modernizacije Zoološkog vrta grada Zagreba, još se veći broj djece može uključiti u Divlje ljeto. Taj program, namijenjen učenicima od 2. do 6. razreda, održava se tijekom ljetnih praznika, a ove je godine dodatno obogaćen sadržajima iz tzv. STEM područja, tj. znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Jedna od djeci najzanimljivijih aktivnosti je poduka iz programiranja pomoću BBC micro:bitova. Zahvaljujući njima djeca mogu programirati glazbene instrumente, ali i robote koji pomažu timariteljima.

Članovi radiokluba Hrvatska Flora Fauna djecu uče kako se divlje životinje označavaju elektroničkim uređajima. Praćenjem njihovih navika i kretanja te otkrivanjem migracijskih ruta životinje se mogu bolje upoznati te zaštititi. Djeca sudjeluju i u tzv. lovu na lisicu, tj. amaterskoj radiogoniometriji. Strast prema znanosti edukatori kod mališana potiču i vođenjem dnevnika istraživača.

Iako djecu oduševljavaju suvremena tehnologija i znanstveni pribor, i novim je generacijama posebno drag bliski susret sa životinjama. Timaritelji im pritom otkrivaju čari svojeg posla i podučavaju ih brizi za neobične životinje. Divovskim afričkim puževima izrađuju kućice, ribe strijelce hrane omiljenim kukcima, a papigama izrađuju maštovite hranilice.

Među najdraže zadatke djeci spada izrada osvježenja za stanovnike Vrta. Sladolede koje su pripremili poslužit će danas u 11 sati kapucinima i nosatim rakunima.

U sklopu Divljeg ljeta djeca u Zoološkom vrtu provode šest sati dnevno pet dana tjedno - od ponedjeljka do petka. Program se održava u dvije smjene - prva počinje u 8, a druga u 14 sati.