Potvrđena dobrobit meditacije i joge za zdravlje

Najnovije istraživanje pokazuje da meditacija, joga i Tai Chi mogu promijeniti molekularni odaziv DNK na stres, koji izaziva razne zdravstvene porbleme. Istraživanje tima britanskih znanstvenika sa Sveučilišta Coventry Radboud, koje je vodila hrvatska psihologinja Ivana Burić, pokazalo je da takve vježbe  mogu promijeniti ekspresije gena povezanih s lošim zdravljem i depresijom uzrokovanom stresom.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Frontiers in Immunology, koju prenose svi relevantni svjetski mediji, autori pišu kako postoje brojne potvrde o učinkovitosti intervencija um-tijelo (MBIs) u poboljšanju fizičkog zdravlja, ali dodaju i da molekularni mehanizmi koji uzrokuju takve ishode još uvijek nisu dobro istraženi.

Tim je stoga u medicinskoj bazi istraživanja PubMed pronašao i analizirao 18 objavljenih studija provedenih od 2005. do 2014. godine na 846 ispitanika, u kojima su bili istraženi biološki efekti meditacije, joge, vježbi disanja, Qi gonga i Tai Chija. Rezultati analize pokazali su da navedene vježbe potiskuju ekspresiju gena i genskih putova koji sudjeluju u upalnim procesima povezanima sa stresom.

U zaključku istraživanja tim ističe da je analiza pokazala kako vježbe um-tijelo poništavaju izmjene nastale u transkriptomu, odnosno u setu RNA molekula povezanom sa stresom, čime suzbijaju djelovanje stresa na obrambeni sustav. Iako je većina gena pojedinačno pokazala male efekte, generalno je utvrđeno da su geni i putovi koji potiču upalne procese bili potisnuti. Ovaj efekt zabilježen je u većini studija (81%) koje su mjerile aktivnosti gena povezanih s upalnim procesima kao i faktora NF-κB koji kontrolira i djeluje kao prekidač za ekspresiju gena za upalne procese.

Milijuni ljudi u svijetu već uživaju dobre učinke vježbi poput joge i meditacije, ne znajući da ti učinci započinju na molekularnoj razini i mijenjaju način kako se naš genetski kod ponaša. Još treba razumjeti kako te tehnike djeluju s prehranom i tjelesnom aktivnošću, komentirala je Ivana Buric iz laboratorija Brain, Belief and Behaviour.