Bilogora Challenge

Hrvatska je pri europskom vrhu kad je riječ o pretilosti, a osim loše i prekomjerne prehrane, na to utječe i način života. Da treba izaći u prirodu i više se krteati, baviti se sportom i rekreacijom, vidjelo se u Jabučeti pokraj Bjelovara, na manifestaciji Bilogora challenge na kojoj su se u raznosvrsnim sportovima i vještima natjecali i aktivni sportaši i rekreativci.

Već pomalo zaboravljene igre graničara iz školskih dana prisjetili su se natjecatelji okupljeni na bilogorskom borilištu. I tu se pokazalo da nije dovoljno biti samo brz i okretan, nego da treba poznavati i kombinatoriku. Za bacanje medicinke preko glave ipak je, čini se, najvažnija snaga, no ni tehnika bacanja nije zanemariva. Među tradicionalnim igrama neizostavno je i povlačenje užeta. Ekipa 'Rukometaša' pokazala se najboljom u trenutku kad je bilo povuci-potegni.

Oni koji se redovito ne bave rekreacijom ili nemaju dovoljno snage, bodove su mogli nadoknaditi preciznošću u gađanju airsoft puškom. Preciznosti je trebalo i u gađanju lukom i strijelom. Bilo je i onih koji su prvi put u životu ovo nekad lovačko oružje uzeli u ruke i odapeli strijelu prema meti. Iskoristiti što više slobodnog vremena za kretanje i bavljenje sportom - ključna je poruka manifestacije koju je organizirala bjelovarska Sportska akademija 'Mali olimpijac'.

Bili su ovdje i stručnjaci, koji su djeci pregledavali kralježnicu i stopala te roditeljima sugerirali vrste vježbi i sportova. Osam ekipa natjecalo se gotovo cijeli dan, a kako bi se doznao pobjednik - trčalo se između trsova u bilogorskim vinogradima, vozilo biciklom, penjalo, skakalo u dalj, tražilo skrivene markere i još mnogo toga. U završnici najuspješnija u suvremenim i tradicionalnim igrama i vještinama bila je bjelovarska ekipa 'Fitnes step', koja je pobijedila 'Rukometaše'.