Rapsodija boja i mirisa u Vrbovcu

Ljiljana Jarec iz Cugovca kod Vrbovca najveći dio svog vremena provodi u svom vrtu u kojem ima različitog voća i povrća a najviše cvijeća. Ima više od 700 vrsta perunike, odnosno irisa, hrvatskog nacionalnog cvijeta. U Japanu je taj cvijet simbol pobjede dok je u Francuskoj u doba Karla Velikog Iris bio kraljevski simbol.

Svatko od nas ponekad, namjerno ili ne, barem u mašti zakorači u svijet u kojem nema boli i nepravde, svijet ljubavi i razumijevanja, sretnih ljudi i veselih ružičastih oblaka. Ljiljana Jarec iz Cugovca kod Vrbovca taj je svijet pronašla među ružama, božurima i više od 700 vrsta perunika. Sve je počelo prije 20 godina kada joj je suprug donio jedan bijeli iris. Mnogo je onih koji obilaze cvjetnjak obitelji Jarec, i sav taj trud i vrijeme tijekom cijele godine, naglašava Ljiljana se isplati i vrati u zadivljenim pogledima posjetitelja koji dolaze odasvud. I mnogo je prijateljstava rođeno u ovom vrtu. Osobe s kojima dijeli ljubav prema cvjeću i biljkama uopće i velika pomoć gospođi Ljiljani su suprug Zvonko i 16-godišnja kći za koju se nada da će nastaviti njezinim stopama. I uživati jednakom strašću kao i ona.
Obitelj Jarec, za osobne potrebe, uzgaja još i povrće - batat, bijeli luk i 93 vrsta rajčica te domaće životinje. Ima ovdje i egzotičnog voća poput kivana, gorke dinje i peruanske jagode. Gospođa Ljiljana je kućanica s punim radnim vremenom u svom vrtu, ne voli televiziju, a ni gužvu. Srcem i dušom, kaže, povezana je s prirodom koja je fascinira. I uživa u ovoj rapsodiji boja, latica i mirisa - svojoj maloj oazi mira i tišine.