Zagrebačko kulturno ljeto – ZgKUL

Počelo je Zagrebačko kulturno ljeto - ZgKUL, zahvaljujući kojemu je Zagreb sve atraktivnija destinacija i tijekom ljetnih mjeseci. Ove godine ponudit će oko 2500 izvođača i 600 programa na najljepšim zagrebačkim otvorenim i zatvorenim pozornicama.

Program je sinoć otvoren na Trgu kralja Tomislava nastupom Zbora i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, a večeras slijedi gala koncert Jazz orkestra HRT-a pod dirigentskom palicom Andreasa Marinella. Gosti orkestra ugledni su američki trombonist i pjevač Joseph Bowie i naša pjevačica Carla Belovari. Uslijedit će petnaestak festivala koji se održavaju u gradu, niz kazališnih predstava, filmskih projekcija, izložbi i koncerata. Pod motom 'Budi kul - budi u Zagrebu' Zagrebačko kulturno ljeto organizira Grad Zagreb s Turističkom zajednicom i nizom partnera.

Glazbeni program Zagreb Classic, open-air festival orkestara na Trg kralja Tomislava, dovodi, među ostalim, Tamburaški orkestar te Jazz orkestar HRT-a, a za Dan državnosti 25. lipnja operu 'Ero s onoga svijeta' u izvedbi zagrebačkog HNK. Kao jedna od najvećih atrakcija najavljuje se izvedba novog projekta Gorana Bregovića 'Tri pisma iz Sarajeva', svojevrsni violinski koncert skladan za klasičnu, klezmer i orijentalnu violinu uz pratnju Zagrebačke filharmonije te Orkestra za svadbe i sahrane, koji je prije godinu dana bio praizveden u Parizu.

 30. lipnja nastupa Orkestar mladih iz San Josea (SAD), a 1. srpnja obilježava se 25. obljetnica emisije 'Opera Box' HRT-a, kada će se izvesti program 'Opera pod zvijezdama'. Dan kasnije na programu je 'Carmina Burana' u izvedbi Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga RH, zbora Ivan Goran Kovačić i Zagrebačkih dječaka, dok će 4. srpnja koncert imati Zagrebačka filharmonija i Roby Lakatos, tzv. romski kralj violine.

Ljetna pozornica Bundek tijekom srpnja će ugostiti operetu 'Vesela udovica', Koncert za Teslu, hommage Žige i Bandista Zvonku Špišiću, a ondje će nastupiti i Jazz orkestar HRT-a, JM Jazz World Orchestra, Mariachi Los Caballeros, The Southland s večeri gospela i Kvartet Maskara s večeri fada.