Osječka premijera dokumentarca o poznatom svetištu u Aljmašu

Nagrađeni nezavisni dokumentarac "Gospa od utočišta" premijerno je prikazan u Osijeku – radi se o filmu koji obuhvaća događaje povezane s prošlošću poznatog svetišta u Aljmašu na kojem je autor i producent Antun Ivanković radio sedam godina.

U filmu je u pedeset i dvije minute obuhvaćena kronika događaja od 1332. godine do danas, a sniman je na autentičnim mjestima na kojima su zabilježene izjave svjedoka, dokumentarna građa, s posebnim osvrtom na progonstvo Aljmašana, kada su svetište i crkva s tradicijom duljom od tri stoljeća sravnjeni sa zemljom: „Trebalo je sve iz početka nanovo podizati - hvala Bogu i dobrim ljudima koji su manjim i većim donacijama pomogli“, prisjeća se župnik i upravitelj svetišta Gospe od Utočišta Ante Markić.

Projekt stvaranja dokumentarca počeo je prije sedam godina, a s obzirom na to da je riječ o nezavisnom filmu najveći problem je bio novac, ali i iznenadno otkazivanje suradnje scenaristice i redatelja – otkriva producent Antun Ivanković: „Kasnije sam našao Srđana Segarića redatelja Hrvatske televizije u mirovini, koji se prihvatio te priče. On je produhovljen čovjek kojem leži raditi takav film.“

Na nedavno završenom filmskom Festivalu hrvatskih katoličkih filmova u marijanskom svetištu na Trsatu "Gospa od utočišta" dobila je Veliku nagradu za najbolji film festivala, a skladatelj Pero Ištvančić nagradu za najbolju skladbu.

Aktualna izdanja Vijesti iz kulture pogledajtre na usluzi HRTi.