Pravi smjer zagrebačke zračne luke

Da bismo krenuli u pravom smjeru, treba imati čitke znakove - upravo se dizajnom signalizacije velikih sustava, poput zračne luke, bavi izložba "U pravom smjeru" u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, koja prikazuje rezultate rada na signalizaciji i vizualnom identitetu novog zagrebačkog aerodroma.

Osmišljavanje složenog sustava signalizacije za Zračnu luku "Franjo Tuđman" izvrstan je primjer takva projekta. Vidljiv dio su samostojeći i viseći displeji te sustavi piktograma i tekstualnih oznaka, a u pozadini je detaljna analiza svih potencijalnih kretanja putnika.
"Katkad je teško uvjeriti ljude u važnost i vrijednost našega rada. Ovdje nije samo riječ o lijepom dizajnu privlačnom na prvi pogled, on mora biti i koristan, ispuniti važnu svrhu“, objašnjava jedna od dizajnerica izloženih vizuala Isabel Jägle.

Suautorica vizualnih rješenja zagrebačke zračne luke Nada Dogan ističe, pak, da arhitekti moraju shvatiti da je rad dizajnera komponenta koju neizostavno moraju ugraditi u cjelinu: "Mi smo imali sreće pa smo uspjeli naći zajednički jezik u toj priči i napraviti sustav koji se vizualno dobro uklapa u prostor i diže ga na drugačiji vizualni nivo."

Projektni tim za potrebe zagrebačke Zračne luke dizajnirao je više od 160 različitih displeja koji se ističu čistim i preciznom grafičkim izrazom koji se s lakoćom prilagodio što bržem usmjeravanju velikog broja putnika.