Jedinstven školski vrt ljekovitog bilja

Posjed zagrebačke Poljoprivredne škole jedan je od najljepših posjeda neke škole u Hrvatskoj. Bogatstvo i ljepota prirode, ali i ljudskog rada osobito se vide u kasno proljeće, sve je rascvjetano i puno proizvoda. Ovaj put ekipa emisije 'Dobro jutro, Hrvatska' posjetila je vrt ljekovitog bilja kako bi vidjeli što sve učenici u njemu rade.

Poljoprivredna škola Zagreb učenicima daje ne samo znanje o tome kako se sadi i uzgaja biljka nego i čemu služi, kako je ubrati, kako preraditi, ponuditi tržištu i osnovati svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Vrt ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja nastao je prije petnaestak godina. To je organski vrt, a škola među prvim ekološkim školama u Hrvatskoj.

Osim ljekovitih biljaka prilagođenih kontinentalnoj klimi, tu raste i mediteransko bilje, osobito ono koje je potrebno sačuvati te obnoviti proizvodnju i bilja i proizvoda od njega. To su smilje, vrijesak i buhač. Budući da je poizvodnja organska, u vrtu uzgajaju i biljne vrste od kojih se izrađuju zaštitni ekopripravci, ekopesticidi. To su rabarbara, kopriva, čili papričice.

Na dva hektara učenici imaju i plastenike te hidroponsku proizvodnju rajčica. Proizvode cvijeće za prodaju, oblikuju ružičnjak i uče o krajobraznom oblikovanju prostora, održavaju voćnjak i jezerce. U kućicama rade likere, džemove, kreme, sve od vlastitih organskih proizvoda. Imaju i domaće životinje pa pripremaju nove nastambe za njih.