Nakon 20 godina obnove otvoren benediktinski samostan na Lokrumu

Uz Lokrum se vežu mnoge legende a neke od njih povezane su s Benediktincima koji su na tom otoku početkom 11. stoljeća izgradili samostan. Radovi na tom važnom arheološkom lokalitetu trajali su s prekidima gotovo 20 godina i sada je ponovno dostupan posjetiteljima.

U cijeli je projekt uključeno i Društvo prijatelja dubrovačke starine, a nalazi in situ pokazuju kako su živjeli benediktinci: "Ostali su sačuvani detalji praonice i gospodarsko krilo, a mlinica koju danas ovdje nalazimo potiče možda s kraja 18. stoljeća uz modernizaciju učinjenu tijekom 19. stoljeća", kaže arhitektica Zvjezdana Tolja.

Obnovljeni su ostaci romaničke bazilike i samostana, a veliki pečat cjelokupnom kompleksu, vidljiv i danas, dao je nadvojvoda Maksimilijan Habsburški – na što upozorava prof. dr. sc. Dragan Damjanović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu: "1859. godine stjecajem okolnosti, nakon havarije broda Triton, Maksimilijan je upoznao Lokrum, oduševio se njime i već u rujnu iste godine njegova žena, belgijska princeza Charlotte kupila je cijeli otok za njihovu obitelj."

Postojeći su objekti bili prilagođeni za stanovanje, a planiralo se još mnogo toga, no zbog njegove prerane smrti u tome se nije uspjelo. Unatoč tomu, nužno je istaknuti iznimnu vrijednost ovog kompleksa za kulturnu povijest 19. stoljeća, napominje Damjanović: "Doista je nevjerojatno da je već 30 godina je upravo Maksimilijanov dio ovoga kompleksa djelomično bez krova - propada i u njemu ne može izložiti iznimno vrijedna zbirka umjetnina koje su Maksimilijan i Charlotte donijeli na Lokrum."

U budućnosti se očekuje i obnova tog dijela, a posjetitelji Lokruma već sada mogu uživati u jednom od najljepših primjeraka romaničke arhitekture na Jadranu.

Aktualna izdanja Vijesti iz kulture pogledajte na usluzi HRTi.