Grizliji skinuti s liste ugroženih životinja

Grizli medvjedi koji žive na širem području nacionalnog parka Yellowstone bit će skinuti s liste ugroženih životinja prema novom zakonu kojeg će ovog tjedna objaviti američka agencija za ribarstvo i divljinu.

Uklanjanje zaštite yellowstonskih grizlija koja je službeno predložena u ožujku 2016. pod administracijom Baracka Obame temelji se na zaključcima agencije da je populacija te vrste medvjeda proteklih desetljeća dovoljno narasla.

Procjenjuje se da ih u širem yellowstonskom području, koje uključuje dijelove Wyominga, Montane i Idahoa, ima više od 700, dok ih je 1975. kad su stavljeni na listu zaštićenih životinja bilo samo 136. Grizliji su sedamdesetih godina bili lovina, postavljane su im zamke ili bi ih se trovalo, što je skoro dovelo do njihovog potpunog istrebljenja. Njihova trenutna populacija zadovoljava brojku od najmanje 500 životinja u regiji koju je postavila vlada.

Prema novom pravilu nadzor nad grizlijima u tom području bit će predan nadležnima za divljinu u Wyomingu, Montani i Idahu, kao i američkim domorodačkim plemenima u regiji. Nova pravila dopuštaju i lov na grizlije zbog trofeja izvan granica nacionalnog parka.