Učenici zagrebačke Poljoprivredne škole pripremaju se za osnivanje vlastitih poljoprivrednih gospodarstava

Zagrebačka Poljoprivredna škola nosi prestižni naziv ekoškole. Bilje se proizvodi organski. Sami, također od bilja, spravljaju ekološka zaštitna sredstva, a od svojih proizvoda spremaju dobre začine, marmelade, med s posebnim dodacima.

Agroturistički tehničari u Poljoprivrednoj školi u Zagrebu pripremaju se za osnivanje vlastitih poljoprivrednih gospodarstava. Osim što znaju obrađivati zemlju, saditi i uzgojiti biljke, uče i kako ih iskoristiti za nove proizvode - za zaštitu bilja ili pak za bolju prehranu i zdravlje ljudi. Jedan od njihovih proizvoda je ocat zanimljivog imena - ocat četiri lopova. Ovaj ocat možete koristiti gotovo kao antibiotik, a njime se dezinficiraju i ljudi i nastambe. Za lopove iz srednjega vijeka kaže se da su ga i pili i mazali se njime te preživjeli iako su ulazili u najzaraženije prostore. Sve je zazelenjelo, bujaju biljke, ali i nametnici. Pravo je vrijeme za pripremu ekoloških pesticida. Tu su i drugi proizvodi - aromatični likeri. Radeći, ovi mladi ljudi uče što je lokalna samoodrživost. Sve što treba uzgoje sami, a stvaraju i nove vrijednosti.