Neočekivani ples na Peščenici

Kako to izgleda kad ples neočekivano uđe u neki prostor? Pokazala je to izvedba projekta NatMur u dvorištu centra za kulturu Peščenica.

Iza naslova predstave NatMur krije se natrijev klorid, kuhinjska sol koja je namijenjena "ljudima koji već pate od dugoročnih tuga, zbog kojih su se razvile fizičke bolesti; oni pate od duševnih boli zbog napora koji su uložili u druge, a drugi ih iskorištavaju; mogu oprostiti, ali ne i zaboraviti sjećanja na prošla omalovažavanja; zimogrozni su i pate od jutarnje slabosti; zaljubljuju se u osobe koje su im nedostupne", poručuje autorska ekipa predvođena Vesnom Mimicom.

Izvođači projekta su Branko Banković, Josipa Crikveni, Alen Gotal, Sanja Hrgetić, Marija Mrđenović Minarik, Sanja Kocon Vranješ i koreografkinja Vesna Mimica, i svi zajedno osjećaju da im vanjski prostor godi: "Ulazimo u tuđa dvorišta, ulice, veže i stvaramo situacije. Ne znamo točno kako, ali one nastanu samim ulaskom, a zatim i prvim pokretom koji nam padne na pamet. To se razvije u neku cjelinu koju onda pokidamo, sastavimo i vjerojatno, zaokružimo u neku logičnu cjelinu. Ili katkada i ne baš!"

Kakav je rezultat, pogledajte u priči Vijesti iz kulture čija aktualna izdanja možete pronaći na usluzi HRTi.