Premijera operete 'Kraljica lopte' Ive Tijardovića 30. lipnja na Poljudu

Premijera operete 0Kraljica lopte' Ive Tijardovića, posvećene nogometnom klubu Hajduk, bit će izvedena na stadionu u Poljudu, 30. lipnja ove godine pod ravnanjem Harija Zlodre u režiji, koreografiji i adaptaciji Jelene Bosančić.

Ova će se premijera izvesti na poticaj studenata splitskog Sveučilišta uz potporu Splitsko-dalmatinske županije, Sveučilišta, Nogometnog kluba Hajduk i Hrvatskog narodnog kazališta Split. 'Opereta 'Kraljica lopte' izvest će se na posebnoj pozornici na Poljudu i u njoj će sudjelovati 100-tinjak studenata, a u opremi nam je pomoglo splitsko Hrvatsko o narodno kazalište,' rekao je predsjednik Studentskog zbora Umjetničke akademije u Splitu i inicijator izvedbe ove operete na stadionu u Poljud Luka Jadrić. Dodao je kako će u izvedbi predstave pomoći i tri profesionalna glumca: Damir Mihanović Čubi, Stefan Kokoškov i Ana Jovanović. 'Ciljali smo na publiku koja nije kazališna jer ne smatramo da je umjetnost za elitu, nego je umjetnost za narod,' kazao je Jadrić.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je istaknuo da županija podupire i pomaže ovu premijeru jer je Hajduk simbol Dalmacije. 'Ovaj projekt ne možemo nazvati ni sportski, ni umjetnički, ni politički ni gospodarski, nego ga možemo nazvati 'projekt za nas Dalmatince' kojim ćemo pokazati cijeloj Hrvatskoj kako u simbiozi umjetnosti, sporta, znanosti i politike može jako dobro funkcionirati zajedništvo,' rekao je župan Boban.

Predsjednik Uprave Hajduka Ivan Kos je naglasio kako je 'Hajduk više od nogometa' što se dokazuje i premijerom 'Kraljica lopte' na Poljudu. 'Hajduk želi sudjelovati ne samo u razvoju nogometa i sporta već se želi aktivno uključiti i u akademsku zajednicu,' kazao je Kos dodavši kako se izvedbom ove operete Hajduk, kao narodni klub, približava narodu. Napomenuo je  da je Hajduk jedini klub koji ima svoju operetu. 'U tomu smo svjetski prvaci,' istaknuo je Kos.

Praizvedba operete 'Kraljica lopte' upriličena je 1926. godine na tadašnjem stadionu Nogometnog kluba Hajduk Stari plac. Tada (1926.) je Hajduk slavio 15. godišnjicu postojanja pa je tim povodom Ivo Tijardović na poticaj braće Fabijana i Luke Kaliterne napisao i uglazbio ovu operetu.