Šetnja Hellen Keller - gluhosljepoća ne znači život u mraku i tišini

Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir i ove godine od 26.6. do 2.7.  obilježava Međunarodni tjedan Helen Keller – tjedan svjesnosti o gluhosljepoći - Šetnjama Helen Keller i Smotrama polaznika Tečaja hrvatskoga znakovnog jezika u Splitu, Osijeku, Zagrebu, Vinkovcima i Varaždinu.

Tradicionalna i jedinstvena povorka - Šetnja Helen Keller održat će se u srijedu 28. lipnja 2017. s početkom u 18 sati na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu. (Zrinjevac, kod Glazbenog paviljona).

Program počinje u 15 sati radionicama znakovnog jezika, likovnim radionicama, glazbeno-scenskim programom i raznovrsnim prikazom mogućnosti i dostignuća naših korisnika. Cilj Šetnje Helen Keller je skrenuti pozornost javnosti na probleme s kojima se danas u Hrvatskoj susreću gluhoslijepe osobe, ali i prenijeti pozitivnu poruku o tome kako gluhosljepoća ne znači nužno život u mraku i tišini, o čemu svjedoči primjer poznate američke književnice Helen Keller.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ima gluhoslijepu doktoricu znanosti, dvoje gluhoslijepih edukatora i rehabilitatora, a uskoro i prvog gluhoslijepog diplomiranog poslovnog menadžera. Primjeri su to koji dokazuju da gluhoslijepe osobe mogu biti ravnopravni sudionici našeg društva i mnogo više, ako im se od najranije dobi omogući kvalitetna podrška u komunikaciji i kretanju.

Iako je Republika Hrvatska još 2007. godine kao treća država u svijetu potpisala Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom, gluhoslijepe osobe se i dalje susreću s brojnim preprekama u ostvarivanju ljudskih prava te s predrasudama i nerazumijevanjem javnosti.
 
Osiguravanje kvalitetne podrške u komunikaciji i kretanju najvažnija je aktivnost našeg Saveza, a obrazovanje budućih prevoditelja za gluhoslijepe osobe te edukacija stručnjaka različitih profila koji se u svom radu susreću s gluhoslijepim osobama jedna od značajnijih aktivnosti i velik korak prema inkluziji gluhoslijepih osoba u naše društvo.