Picokijada u Đurđevcu od 30. lipnja do 2. srpnja

U Đurđevcu – gradu Picoka od 30. lipnja do 2. srpnja 2017. održat će se tradicionalna turistička manifestacija koja se održava u spomen na legendarnu obranu Đurđevčana od napada Turaka. 

Na ovogodišnjoj 49. Picokijadi posjetitelji će imati priliku uživati u tradiciji, kulturi, običajima i  oživljenoj povijesti, degustirati tradicionalna podravska  jela  i doživjeti podravsku gostoljubivost. Centralni dio manifestacije i ove godine će biti scenski spektakl 'Legenda o Picokima', koji oživljava legendarnu  povijesnu pobjedu nad Turcima kroz impozantne scenske, audiovizualne i  pirotehničke efekte. U ovom će prikazu biti uključeno preko 300 kulturnih amatera grada đurđevca i đurđevačke Podravine, te prijateljskih povijesnih udruga iz Slovenije, Hrvatske i Mađarske.


I najmađi Đurđevčani znaju kako se stari grad branio od Turaka, pa i oni uprizoruju Legendu o Picokima. Dječja Legenda o Picokima prilagođena je mališanima. Izvodi se već desetak godina. Kostime je sašila Sonja Janković, a scenu je izradila Renata Kovačić. Uprizoruje se na tradicinalan način. A od nedavno u sklopu etno - tradicijskog programa u Dječjem vrtiću Maslačak.

Viteški tabori i prikaz srednjovjekovnog načina življenja, sajam rukotvorina, izuzetna gastro ponuda i kulinarska natjecanja, festival nematerijalnih kulturnih dobara, aranžirana kola koja prikazuju tradicijski i težački život kakvog više nema, izložbe i predstave, zabavni programi (nastup Zdravka Čolića, Ivana Zaka te grupa Detour i MORT) samo su dio bogatog i sadržajnog programa ovogodišnje Picokijade 2017. U višednevnom programu sudjelovat će preko 2500 članova mnogobrojnih udruga, organizacija, institucija i kreativaca iz čitave Hrvatske. Ovogodišnji program Picokijade možete vidjeti ovdje.