Tradicijski plesnjaci u Marušićima

“Tanac na tavolac” je plesni društveni događaj koji je bio raširen na zabavama i sajmovima u sjevernoj Istri sredinom dvadesetog stoljeća, a u mjestu Marušići priprema se manifestacija koja će revitalizirati glazbeno-plesne tradicije tih područja i rekonstruirati jedan takav plesnjak, koji počinje zalaskom sunca i traje duboko u noć.

U sklopu manifestacija „Tanac na Tavolac” i “Pišćaci i gunjci”, koje će se održati 1. i 2. srpnja, bit priređena i plesna radionica na kojoj će posjetitelji moći uz stručno vodstvo Koviljke Marečić i Branimira Šajine te glazbenu pratnju Daria Marušića učiti o plesu kao načinu komunikacije među ljudima.

Najavljen je i niz drugih programa: izložba graditelja glazbala Ottavia Štokovca Rapatočkog, edukativna radionica “Upoznajmo Bajs” u suradnji s Muzejom drvenih glazbala „MuBajs“ iz Završja, nastupit će i etno skupina Veja iz Pazina, koja se bavi istraživanjem istarske narodne tradicijske glazbe, a najavljen je i 12. Međunarodni susret malih sastava tradicionalne glazbe na kojem sudjeluju gunjci i pišćaci - glazbeni sastavi čiju osnovu tvore gudački instrumenti violina i bajs.

Organizatori manifestacije KUŠD “Bratstvo “ iz Marušića u sklopu događaja obilježava i sedamdeset godina postojanja.