Šest hrvatskih filmova u različitim sekcijama 52. festivala u Karlovym Varyma

U sklopu 52. međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma bit će prikazano šest hrvatskih filmova. "Moj život bez zraka", "Muškarci ne plaču" i "Dede" bit će prikazani u natjecateljskim programima.

Međunarodni festival u Karlovym Varyma jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala na kojem se prikaže preko 200 novih filmskih naslova, a prati ga više od 500 akreditiranih novinara iz cijelog svijeta. Ove će godine u konkurenciji za nagrade biti prikazana tri hrvatska filma. Dokumentarni film "Moj život bez zraka" Bojane Burnać bit će prikazan u natjecateljskom programu dokumentarnog filma, bosanskohercegovačko-hrvatsko-slovensko-njemačka koprodukcija "Muškarci ne plaču" Alena Drljevića izabrana je u službenu natjecateljsku sekciju, a "Dede", debitantski igrani film gruzijske redateljice Mariam Khatchvani nastao u koprodukciji Gruzije, Katara, Irske, Nizozemske i Hrvatske bit će prikazan u sekciji East of the West.Osim toga, u nenatjecateljskim programima festivala prikazat će se još tri hrvatska filma. Nagrađivani redateljski prvijenac Hane Jušić "Ne gledaj mi u pijat" bit će prikazan u sklopu sekcije "Horizonti" , uz rame novim filmovima Michaela Hanekea, Fatiha Akina, Akija Kaursmäkija, Sofije Coppole i dr., koji su već ostvarili zapažene nastupe na drugim festivalima.

U programu "Češki filmovi", koji je fokusiran na suvremenu češku produkciju, bit će prikazan dugometražni animirani film "Neparožderi" redateljice Galine Miklinove, koji je koproducirao hrvatski Filmosaurus Rex. U programu "Praški festival kratkometražnog filma predstavlja" prikazuje se izbor filmova prikazanih na ovome festivalu, a među njima i ovogodišnji dobitnik nagrade publike, kratkometražni igrani film "Crveno" bugarskog redatelja Tome Waszarowa, koji je nastao u koprodukciji s hrvatskom produkcijskom kućom Eclectica.

U sklopu industrijskog programa Eurimages Lab Project bit će predstavljen "Aleph" Ive Radivojević, dugometražni dokumentarni film u razvoju koji nastaje u koprodukciji Kanade i Hrvatske. Riječ je o hibridnom dokumentarnom filmu inspiriranom istoimenom pričom Jorgea Luisa Borgesa, koji će pratiti živote 10 protagonista iz 10 različitih zemalja te njihove specifične poglede na svijet. "Aleph" će se uz još osam drugih projekata u razvoju natjecati za nagradu od 50 tisuća eura. Međunarodni filmski festival u Karlovym Varyma održat će se od 30. lipnja do 8. srpnja.