Ribarske svađe koje nadilaze granice

Četiri kazališta iz tri države - Hrvatske, Slovenije i Italije - zajedničkim "Ribarskim svađama" završila su svoje sezone. Nakon slovenske u Kopru, na pulskome je Kaštelu odigrana i hrvatska premijera glasovite komedije Carla Goldonija, koju je duhu našega vremena prilagodio Predrag Lucić.

Ribare iz venecijanske lagune Lucić je tako zamijenio istarskima, a radnju smjestio u vrijeme Austro-Ugarske. Premda lišena dnevno-političkoga konteksta, predstava je i više nego aktualna, smatra redatelj Vito Taufer: „Ako političari nisu sposobni ostvariti kulturni dijalog, onda to moramo učiniti mi jer kazalište je i počelo od dijaloga“.

Ljubavne zaplete, ljubomore, svađe, manipulatore koji se pokušavaju okoristiti siromašnom i neukom ribarskom zajednicom - i sve to na desetak dijalekata hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela istarskoga poluotoka - publika je odlično prihvatila: „Reakcije su sjajne - i u Kopru i ovdje, što dokazuje da nema jezičnih barijera i da granice mogu postavljati samo neki iznad nas, koji donose odluke, a kultura i kazalište mogu, pak, ujediniti“, komentira glumica Petra Blašković.

Predstavu očekuju i jesenske izvedbe na scenama koproducenata: u Istarskom narodnom kazalištu u Puli te kazalištima u Kopru, Novoj Gorici i Trstu.