Institut za filozofiju obilježio pola stoljeća rada

Institut za filozofiju obilježio je pola stoljeća djelovanja trodnevnim simpozijem Filozofija u suvremenom društvu.

Misiji promicanja filozofskog načina razmišljanja i upućivanja na važnost filozofije za društvo zagrebački je Institut za filozofiju ostao vjeran i danas - samo u skladu s novim okolnostima, ističe ravnatelj Instituta dr. sc. Filip Grčić: „Filozofija danas ima veliku važnost u suvremenom svijetu, možda i više nego u posljednjih nekoliko desetljeća, jer je suvremeni svijet postao sve nesigurnije mjesto; nadam se da ćemo uvjeriti javnost da uloga filozofije u mora biti velika i da bez filozofije suvremeno društvo ostaje prilično prazno“.

Simpozij je otvorilo predavanje znanstvenog savjetnika dr.sc. Damira Barbarića intrigantnog naslova -  "Zašto suvremeno društvo ne može bez filozofije?": „Današnje društvo prožeto tehnički orijentiranom znanošću više ne može imati sluha za – kolokvijalno rečeno - pitanja smisla života; filozofija još čuva taj pristup, no ona je na marginama“.

Znanstvena suradnica dr. sc. Ivana Skuhala Karasman istaknula je da filozofija danas ima perspektivu s obzirom na brze i nagle promjene u društvu.

Aktualna izdanja Vijesti iz kulture pogledajte na usluzi HRTi.