Ljubav prema prirodi fotografa Petra Sabola

Kad se ljubav prema prirodi poveže s umijećem fotografiranja, nastane – čarolija, a fotograf Petar Sabol u tome je vrhunski majstor o čemu svjedoče i njegovi radovi, ali i nagrade koje dobiva diljem svijeta.

Za fotografiju vretenca, napravljenu netipičnim objektivom iz 60-ih godina, Petar Sabol osvojio je 2. mjesto na Međunarodnom natjecanju HIPA: "Tu sam fotografiju napravio u jesensko vrijeme kad sam vretenca našao dok se odmarao na jednoj stabljici, prekriven kapljicama koje su svjetlucale“, prisjeća se Petar Sabol.

Osjećaj autora da će žiri u toj fotografiji prepoznati nešto drugačije, inovativno i umjetnički jako, pokazao se opravdanim jer računalna dorada nije bila moguća: „Ljudi mnogo puta kad vide moje fotografije misle da su obrađene, no sva ta natjecanja traže originalne, sirove datoteke, gdje ništa nije dirano.

Petar Sabol živi u Goričanu, na samom rubu Međimurske županije, uz granicu s Mađarskom. U lov na čudesne fotografije pripadnika životinjskog svijeta svojeg zavičaja odlazi sam, dobro opremljen i tek nakon što podrobno istraži karakteristike određene vrste.

Njegove radove objavljuju časopisi i portali diljem svijeta, a više od 400 nagrada na uglednim natjecanjima proslavile su nepoznati svijet međimurske prirode.

Aktualna izdanja Vijesti iz kulture pogledajte na usluzi HRTi.