San Voje Radoičića

Monografija "Radoičić: san", predstavljena u Rijeci, donosi pregled najvažnijih radova istaknutog hrvatskog i riječkog, likovnog i multimedijskog umjetnika Vjekoslava Voje Radoičića.

I publika i struka i kritika rijetko kada u umjetnosti imaju isto stajalište. No kad je riječ o Vjekoslavu Voji Radoičiću složni su - umjetnička zavodljivost svakog prizora pripovijeda svoju priču. Vojina priča počinje u Požegi, gdje se, kako voli reći, rodio slučajno, dok je svoj dom Rijeku izabrao. On je slikar Mediterana i srednje Europe, a najviše se identificira s Kvarnerom. Njegovo je zdravlje u 87. godini narušeno, no, kaže, ima još jedan san: "Još u životu želim napraviti nešto veliko."

Monografija "San" slojevita je bibliografija s oko pet stotina radova, crteža, nacrta scenografija, plakata, napominje Dragan Ogurlić iz Naklade Val: "Dugo smo radili zbog njegove zdravstvene situacije, međutim knjiga je gotova i predstavlja presjek svega što je u životu stvorio."

Povjesničari umjetnosti nisu ga lako mogli klasificirati. Okušao se u raznim formama - od slikarstva do 3D skulptura, s osjećajem za raznolikost svijeta koji ga okružuje: " Rijeka je grad pomorstva, on je pomorac i po duhu i po obrazovanju i po likovnom kretanju. Njemu su stilovi bili otvoreni, a njegov vlastiti rukopis je na kraju prevladao“, rekao je akademik Tonko Maroević.

Umjetnički izričaj Voje Radoičića san je u kojem poželite ostati - brodovi i more kao da vas gledaju dječjim očima. Bez pretencioznosti svaki lik njegova virtualnog svijeta ima priču i toliko sliči svakodnevnom životu, koji teče.

Aktualna izdanja Vijesti iz kulture pogledajte na usluzi HRTi.