Operno slavlje rođendana Nikole Tesle

Poznato je da je naš izumitelj bio ljubitelj opere i imao svoje stalno mjesto u njujorškom Metropolitenu – zato će Udruga "Astralni genij" opernim arijama u izvedbi mezzosopranistice Inge Heinl Stančić obilježiti godišnjicu rođenja velikog znanstvenika 10. srpnja.

U Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta uz klavirsku pratnju profesorice solo pjevanja, Darije Hreljanović, rođena Varaždinka Inge Heinl Stančić uvježbava skori nastup: "Od malih nogu sam počela pjevati. To je božji dar i jedino onaj koji vam ga je dao može ga oduzeti, a vjerujem da mi ga neće oduzeti dok sam živa."

Nakon varaždinske Glazbene škole, na zagrebačkoj je Muzičkoj akademiji bila učenica Nade Puttar Gold, a diplomirala je kod Ljiljane Molnar Talajić. Nizala je uloge u Mariboru, Ljubljani, Zagrebu pa odlazi u slobodne umjetnike: "Moj prvi nastup u inozemstvu bio je na Gmunden festivalu u Austriji, gdje sam pjevala Ebony i Azuccenu iz Don Carla i Trubadura."

Profesorica Hreljanović kaže da Inge Heinl Stančić ima najljepši belcanto, glas iznimnih mogućnosti, kakvim ne pjeva više nitko na ovim prostorima: "I tehnika i voluminoznost i muzikalitet i senzibilitet, ona jednostavno osjeća, ona pripada tom svijetu, toj ulozi, recimo Amneris ili Urlika ili bilo koju ariju da pjeva – to jednostavno u njoj postoji."

Iz Milana je Inge Heinl Stančić, odlazila na nastupe diljem Europe i svijeta - od Australije do Amerike i Japana, a primadonina odluka da se vrati u domovinu - prava je sreća za ljubitelje opere.

Aktualna izdanja Vijesti iz kulture pogledajte na usluzi HRTi.