I na Griču glazba pod zvijezdama

Večeri na Griču jedan su od najpopularnijih i najdugovječnijih ljetnih festivala koji se na zagrebačkom Gornjem gradu održava već 36. put i donosi 5 velikih koncerata.

Svečano otvorenje pripalo je prvom hrvatskom gostovanju poljskog ansambla Capelle Cracoviensis, jednoga od najboljih komornih sastava u svijetu. Utemeljen je prije gotovo pola stoljeća, čine ga orkestar i vokalni sastav, a repertoar im obuhvaća djela od renesanse do romantičnih opera koje izvode na povijesnim instrumentima: "Ponosni smo da se možemo predstaviti takvim ansamblom, a tu je i još jedan razlog našeg gostovanja - Poljska završava predsjedanje Višegradskom skupinom i Mađarska ga preuzima, pa se sve izvrsno uklapa", rekao je poljski veleposlanik Maciej Szymanski.

Večeri na Griču od ovoga ljeta, uz Klovićeve dvore gdje se tradicionalno održavaju, organizira i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, a nova-stara koncepcija festivala žanrovska je raznovrsnost: "Nećemo se držati samo klasike u nego ćemo proširiti program i napraviti festival koji će biti za različite glazbene ukuse, ali uvijek pod istom zastavom, a to je izvrsnost", najavio je ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević.

Već ove godine uz klasični repertoar kakav je izvela Capella Cracoviensis, bit će i koncerata jazza, zborske američke glazbe i talijanskih canzona. Uz naše Zagrebačke soliste i proslavljenu opernu zvijezdu Tomislava Mužeka na Grič iz Austrije stiže legenda europskog jazza Karlheinz Miklin i njegov sekstet, a vrhunska zborska atrakcija dolazi iz SAD-a s Oakland University.
Večeri na Griču traju do 9. srpnja.

Aktualna izdanja Vijesti iz kulture pogledajte na usluzi HRTi.